Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

slunnko

23. 3. 2011 21:31
Ahoj Terezko

Myslím, že dobrý učitel se nedá zlatem odměnit, ale bohužel je jich málo. Ty mezi ně budeš patřit určitě. Jinak jsem rád, že se začínáš řadit  mezi oblíbené   blogery, kteří nám mají co říct a nad jejichž články stojí za to popřemýšlet.  Vydrž !!! R^Zdraví Luděk.

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

23. 3. 2011 19:44
v diskuzich k ucitelske problematice

opakuji stale a znova:

moje zkusenost vlastni a mych deti ukazuje, ze 80% ucitelu je absolutni srot. Toto je treba mlade generaci rodicu vstepovat do hlavy, aby nemeli falesne predstavy. Feminizovane skolstvi ma navic dlouhodobe katastrofalni dopad na chlapce, dnes jiz sklizime co bylo pred 50 lety zaseto.

0 0
možnosti
R

rudaz

24. 3. 2011 0:05
Re: v diskuzich k ucitelske problematice

Víte od svých vychovatelů, že od r.1918 nemohla žena vyučovat, pokud byla provdána? Proč asi? Bohužel i ve firmách, kde řídí ženy, dochází ke snížení kvality práce. O dopadu na výchovu v rodině ani nemluvíme, že? Přitom žena, která vychová dobře 8 dětí, by měla být odměněna stejně jako tvrdě pracující muž. Neplnili by se kriminály, prosperoval by stát.

Ale to chce zdravý rozum, další viz http://www.szr.cz.

Bude líp.

0 0
možnosti
Z

zakuj

23. 3. 2011 14:44
úča

...znám spousty učitelek, co se po kratší, v lepším případě po delší době v praxi zbláznily. Držím palce, aby se Vám to nestalo....případně aby jste vydržela déle :-D

0 0
možnosti
SD

Dodo.01

22. 3. 2011 13:11
učitel a

0 0
možnosti
SD

Dodo.01

22. 3. 2011 13:18
Re: učitel a

Pan učitel, dodnes nemohu zapomenou na některé učitela profesory, pamatuji si na perfektního pana profesora který nejenže perfektně dokázal vysvětlit látku, uváděl příklady použití (jednalo se o technický předmět) u F1, závodních motorek a podobně, pamatuji si též kreaturu ke které jsem přišel pro radu s technickým výkresem den před odevzdáním ( jednalo se o drobnost cca 10 min. práce) a paní profesorka mi to do rysu nad kterým jsem strávil asi 50 hodin, načrtla řešení červenou propiskou a druhý den klasifikovala nedostatečně za nedokončenou práci.

0 0
možnosti
MF

ve_ri

21. 3. 2011 17:28
tak

a představte si, že všichni (slovy všichni) jsme se naučili číst, psát a počítat od těch "šílených učitelek", přidám ještě nedávnou invektivu jistého lékaře-krčaře, učitelka je Diagnóza. A to mluvím o základech. Kde by byla naše společnost nebýt těch nadšených lidiček, kteří se cestou této řehole vydali?  

0 0
možnosti
TM

kopretinka987

21. 3. 2011 22:30
Re: tak

:-) Ale no tak.... Mnoho z nás umělo číst, psát a počítat minimálně do dvaceti ještě ve školce.

0 0
možnosti
PK

gesslish

21. 3. 2011 12:09
Jen vydržte!

Je to začarovaný kruh. Díky tomu, jaké má profese renomé a jaká v něm (ne)existuje finanční perspektiva, se nemůžeme divit, že se do školství kvalitní lidi nehrnou. Mockrát jsem na otázku "kam po maturitě" položenou svému bývalému žákovi slyšel odpověď ve stylu:  "Mám čtyři přihlášky, když nevyjdou práva a medina, tak poslední záchrana je pajdák..."

A co teď s tím? Vždycky ohromně kvituju, když se mezi nastávajícími učiteli objeví někdo jako vy. Máte šanci svou prací posunout vnímání učitelů výš. Já jsem na svou profesi hrdý celých 10 let, co ji dělám, a doufám, že mi to ještě dalších 30 vydrží. Tak hlavně nepropadněte skepsi a bojujte za nás dál. :-)R^

0 0
možnosti
PK

gesslish

21. 3. 2011 15:38
Re: Jen vydržte!

A teď tady navíc čtu, že jsme skorem sousedi :)  Až budete shánět místo, stavte se do Pozořic, přimluvím se za vás :)

0 0
možnosti
TV

tomtop

21. 3. 2011 7:49
na celý život ...

učitelé jsou ti, kdo nás vedle rodičů často ovlivní na celý život .... a taky dají pojmu "učitel" určitý nádech. Někteří učitelé byli a jsou opravdu s prominutím hrozní volové ... neupřímní, podrazáci, problémoví jedinci trápící bezdůvodně žáky. Když si vzpomenu, jak se mě jistá učitelka snažila alespoň jednou měsíčně ztrapnit kvůli tomu, že jsem chodil do kostela s rodinou ... nebo mě jiná nenáviděla zcela bezdůvodně od prvního setkání. Jiná zase každou hodinu zkoušela mou ženu a dávala jí i přes slušné znalosti špatné známky () atd .. atd. toho by bylo.

Dnes je moje žena učitelkou a je mi jí líto, když vidím, jak se snaží něco dětem dát a oni na ní zcela prdí ....

0 0
možnosti
TV

tomtop

21. 3. 2011 8:03
Re: na celý život ...

ale musím dodat, že jsem měl pár velmi dobrých učitelů, kteří mi byli vzory ... abych jen nehaněl.

Dneska, když vidím, kolik energie tato profese žádá a kolik do toho musí dát ten, kdo chce víc než jen učit, mám k ní úctu a mimo jiné trochu dopal na vládu, které nějak nedochází, že by kvalitní učitelé měli být slušně ohodnocení, aby neměli důvod odcházet za lepším platem....

Tady v Brně mají učitelé na sš na zuš problém najít místo (mimo jiné také proto, že se tu drží nemálo důchodců ) a když už ho mají, jsou pro vedení školy kusem hadru ... zachází s nimi dost děsně, zástupcem ředitele na jisté sš je tesař, který nic neumí a buzeruje učitele. Nikdo to ale nemá snadné ... to je jen taková poznámka pro ty, kdo o tom prdlajs ví a prndají nesmysly.

0 0
možnosti
P1

poradce 123

20. 3. 2011 7:34
Učitelé jsou bohatí a slavní, prostě hvězdy

Ne všichni lidé učitele podceňují. Tomáš Baťa například prohlásil: "Běda státu, kde špičkoví učitelé nejsou milionáři."  A romány s hlavním hrdinou učitelem jsou nejčtenější v celé historii německy psané literatury. Kým jiným je alter ego Karla Maye, kým jiným je Old Shatterhand než učitelem; moudrým, široce vzdělaným mužem, kterému nechybí ani tvrdé vzdělávací prostředky (drtící pěst), když předchozí mírné a laskavé pedagogické a vyjednávací metody selžou... Jen v naší historii jsme jaksi i toho nejslavnějšího učitele vyštvali do ciziny - a svá nejlepší díla napsal v polském Lešně a  zemřel v Holandsku (1670). Špičkoví američtí učitelé a myslitelé - takzvaní edukátoři - nejdou při jednodenní přednášce svým honorářem pod padesát tisíc dolarů. A jaký je to vyspělý a bohatý stát, ty USA! 

Ale trochu naděje na závěr: Kdo trochu zapátrá na internetu, tak ví, že i u nás dnes žijí učitelé, na jejichž výuku se stojí fronty. 

0 0
možnosti
MP

fine

19. 3. 2011 20:22
To je snad zázrak

že tolik lidí, co zde přispělo svými zážitky a zkušenostmi, mělo naprosto mizerné učitele/ky a přitom z jejich slov trčí marně skrývaná sebechvála. Ten podíl dobrých kantorů bude asi vyšší. Nebo že by se jednalo o jedince, kteří se vše naučili až na VŠ ? Co tedy s tím? Asi bude nejlepší když svoje děti budou učit sami doma, jak je to dnes i možné. Pak bude potřeba prosadit změnu pravidel českého pravopisu, neboť mnozí s tím mají zřetelné problémy a coby domácí učitelé by byli pro svoje děti sotva přínosem. A ústup od memorování? Neškodilo by. Ale proč je dnes taková averze vůči matematice, kde se memorovat moc nemusí a myslet se může dost a dost? Jen jestli nebude zakopaný pes jinde. Dětičky jsou jiné než kdysi, fyzicky pracovat se jim nechce ani trochu, všichni by šli studovat. Ale myslet se chce taky málokomu. Hrozící úpadek naší společnosti zahrnuje tak široké spektrum problémů, že malá prestiž učitele/ky na ZŠ i SŠ je celkem zanedbatelný problém.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

19. 3. 2011 21:50
na pravou míru

hodně lidí uspělo nikoli díky našemu školství, ale spíše jemu navzdory....prošel jsem 2 ZŠ ve dvou městech + gympl + 2 VŠ a mohu říci, že když člověk chytil1-2 dobré učitele z celého sboru na škole, tak se nejednalo o nic mimořádného. Většina stála opravdu za starou belu. Problém byl možná víc než v "metodice učení" v jejich mizerné osobnosti, tj. stáli za prd jako lidi. Na většinu z nich nerad vzpomínám dodnes. Těm několika málo dobrým učitelům naopak velice děkuji. Vzpomenu si na ně dodnes také. Učitelé jsou za idioty převážně proto, že nemalá část z nich jimi opravdu jsou......možné je také, že jsem měl (na všech školách!) mimořádnou smůlu...ale dle vyprávění např. kolegů, to možná taková výjimka není.;-)

0 0
možnosti
ZS

škovras

19. 3. 2011 17:28
Učitel

Je to už drahně let, co jsem opustil školu. Kantorů se vystřídalo mnoho. Ale jen ti dobří mi utkvěli v paměti. Nezapomenu na profesora češtiny na gymplu. Byl současně i ředitelem školy. Bylo to v hlubokém "totáči", když se nám ve třídě představil : Profesory budete oslovovat "soudruhu profesore", mne "pane řediteli". Měli jsme ho na češtinu, ale mohli jsme se ho zeptat na cokoli, ať už to byla němčina, zeměpis, latina,  politika. Dokázal s námi diskutovat, polemizovat, vysvětlovat,  bral v potaz náš názor. I na známkování ! A ještě k tomu nás hodně naučil. Byl báječný, skvělý. Všichni jsme si ho vážili. Chci tím říct, že studenti vycítí, zda kantor umí jen svůj obor (někdy chabě) nebo má přehled i v jiných oblastech. Takže neberte slovo "učitelka" jako urážku. Vzdělávejte se, buďte pro studenty autoritou. Ti, co mají mozek v hlavě, si Vás vážit budou.

0 0
možnosti