Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Londýn šlape jako hodinky

Měla jsem možnost být u toho. Navzdory všem peripetiím jsem přežila jaro v Londýně a přišla také nějaká sranda. Olympiáda 2012.

www.filiweb.cz

Stála jsem před obrovským plakátem, kde mladá tenistka v bílé sukínce odehrávala svůj míček s obrovským nasazením, ovšem bez rakety. Slogan zněl: Co by byla olympiáda bez logistiky!“ To bylo zhruba měsíc a půl do začátku her v Londýně. Hlavní otázkou bylo, jak udržet město funkční, tikající jako obvykle, aniž by se paní Olympiáda necítila nevítaná. Měsíc před zahájením se hlavní obavou staly imigrační fronty, letištní kalamity a přetížená letiště, která prý škodila městu v jeho pozici globálního dopravního uzlu.

Organizace olympiády je tady otázkou cti mnoha mužů a žen v nejrůznějších funkcích. Podle všeho by nedokonale splněný úkol vedl jedině k rezignaci. Miguel, ve funkci manažera a mého nadřízeného, považoval také za otázku cti zajistit, aby jeho zaměstnanci během her doráželi do práce na čas, bez ohledu na jakékoliv chvění země, či nebes, nebo řícení kterékoliv světové strany. Akční plán firmy velel každému zaměstnanci nabídnout do oficiálního formuláře nejméně dvě další alternativy způsobu dopravy. A zatímco postupem času kolegyně střídavě šílely, protože londýnští dopravci zrušily mnohé zastávky, a v rámci různých opatření vedli obvyklé autobusové linky úplně jinudy, čímž se cesty do práce značně komplikují, že, já s láskou pomrkávala na svoje skládací kolo. Parkuji ho na dvorku, cestuji na něm kdykoliv, kamkoliv a absolutně beze stresu. V případě nutnosti ho třeba i složím do kabelky.

Dva týdny před začátkem velkého sportovního svátku se obavy z oboru logistiky obrátily směrem k bezpečnosti, a do země začali proudit vojáci ze světových misí, kteří místo návratu na zaslouženou dovolenou nastoupili k bezpečnostním turniketům ke vstupům na sportoviště. Říká se, že je tu nejvíce vojáků od skončení druhé světové války. Holky, považte tu pastvu pro oči! Jdu ven a narazím buďto na vojáka, nebo na sportovce. Není to cool?

Olympiáda je tady už týden v běhu a navzdory všem obavám jde všechno hladce. Atmosféra voní jakousi semknutostí. Důkazem jsou třeba dobrovolníci, kteří si vzali dovolenou, aby mohli své neplacené hodiny trávit postáváním na chodníku a ukazovat ve městě cestu ztraceným olympijským turistům.

Lidé tu přesně vědí, co mají dělat. Každá pracovní jednotka má někoho, kdo jí pravidelně dává pokyny. To, co my Češi tak nesnášíme, tady zajišťuje bezchybný tikot. Bylo to vidět třeba když četa fosforových vest zajistila, že po skončení cyklistického závodu žen byla frekventovaná silnice u Hyde Parku zase průjezdná do čtvrt hodiny, včetně zametání po dřívějším diváctvu. Nemůžu se ubránit pocitu, že v Čechách je každý, kdo něco dělá na veřejnosti, náramně důležitý, ale když dojde na lámání chleba, za výsledek nikdo neručí. Tady se člověk opravdu musí podvolit vůli manažera. Jeden je od toho, aby dělal, druhý od toho, aby dával pokyny. A každý je za to svoje zodpovědný.

Doprava ve městě není ochromená, protože speciálně označené olympijské dopravní pruhy hlavních tahů opravdu používají jenom olympijská vozidla. Lidé vědí, proč tu jakási pravidla jsou, a když to třeba zrovna nechápou, alespoň věří, že minimálně ten, kdo je dělal, k nim měl dobrý důvod a tak je zkrátka respektují. Doprava v ostatních pruzích se zákonitě zahustila. Ale fakt nemá cenu remcat. Olympiáda je, jak se zdá, společnou věcí všech.  

S lítostí si vzpomínám na mistrovství světa v lyžování v Liberci, kde bylo všude tolik různých pravidel, ze kterých měla užitek spousta různých lidí. Jo, a podíl na užitku byl rozdělen už dopředu, všichni se na to moc těšili, ale zapomněli, že nejdřív je třeba odvést to dílo… Nakonec nevím, kdo z toho měl užitek největší – dílo se myslím moc nepovedlo – česká pověst, ani daňoví poplatníci to určitě nebyli. 

 

Autor: Tereza Šírová | čtvrtek 30.8.2012 23:55 | karma článku: 8,13 | přečteno: 751x
  • Další články autora

Tereza Šírová

Hurá, můj syn je nachlazený!

Moderní lékařství si už poradilo s mnohými hrozbami. Jak si poradí se zájmy farmaceutického průmyslu a obhájí si skutečnou vědeckost a Hippokratovu přísahu, to se necháme překvapit.

5.2.2016 v 22:17 | Karma: 9,33 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

O přítomnost tolik nejde. Jde o to, jak to bude vypadat na fejsbůku

O tom, že co je důležité, se odkládá na později. Například taková PŘÍTOMNOST. TADY a TEĎ.

24.4.2014 v 15:28 | Karma: 28,46 | Přečteno: 4239x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

Děravá hlava, děravé srdce - díky Bohu!

Zapomínání většině z nás ztěžuje život. Ale co je ve skutečnosti horší, je neschopnost zapomenout, i kdybychom třeba i stokrát chtěli.

13.4.2014 v 19:09 | Karma: 11,05 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

Krev není voda

Nikdy jsem se necítila silnější a stabilnější. Nikdy jsem necítila takový pocit integrity jako teď. Strávila jsem spoustu hodin nad rodinnými alby a vychutnala si dlouhé rozpravy s nejstaršími členy rodiny. Stopovala jsem svou krev až k přelomu 17. století.

2.2.2014 v 19:43 | Karma: 11,77 | Přečteno: 596x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

3 věci, které je nutno koupit v Ugandě

Cesta do Afriky byla fajn. Letěli jsme letadlem. Výstup na letišti byl drastický kulturní šok, a od té doby už vše bylo jenom jedno dlouhé duchovní cvičení. Ale nechci, tady dneska moc filozofovat. Takže čistě prakticky.

2.2.2014 v 18:02 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  13:21

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...