Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Není Jericho jako Jerycho aneb rozdíl netkví pouze v pravopise

I, nebo ypsilon? Jedna záměna, a slovo rázem znamená naprosto něco jiného. Nejlépe asi pochopí hlavně domorodci.

Jericho, staré město, které bývalo centrem uctívání lunárních božstev, leží na Středním východě, na západním břehu Jordánu, 36 kilometrů severovýchodně od Jeruzaléma. Bájné město ve sluncem vybělené, písečné krajině leží 260 metrů pod úrovní moře, což z něj dělá nejníže položené sídlo na Zemi a existovalo již 9000 let př.n. l. To je pádný důvod, proč je považováno, za jedno z nejstarších měst světa.  Jericho je dnes součástí palestinské autonomie, která se skládá z oblastí Západní břeh Jordánu a Pásma Gazy. Jericho je městečko, kde žije v současné době 20 000 obyvatel. Vzhledem k výše popsanému, bych navzdory jeho biblické historii, nechtěla patřit mezi ně.

Existuje na Zemi ještě jedno Jerycho.  Tentokrát „s tvrdým“. Jerycho s tvrdým je obcí, ve které žije xxx více či méně spokojených obyvatel. K jejich spokojenosti přispívají tři restaurační zařízení, dvě hřiště, hasička, zvonice, Orlovna a legendární Prasečák (ještě o něm bude řeč).  Dalšími aspekty, zvyšujícími míru spokojenosti obyvatel Jerycha, což si občané uvědomují pouze podprahově, jsou také na příklad jeho zeměpisná šířka a nadmořská výška, která zajišťuje obci teploty mírného klimatu a střídání čtyř ročních období. Relativní dostatek srážek a slunečních paprsků zajišťuje podmínky pro existenci vyvinutého zemědělství, jež zajišťuje místním kmenům dostatek obživy. Gramotnost je uspokojivá a o urbanizaci nechce nikdo ani slyšet.

Co se čtyř ročních období týče, spadá obec do kulturní oblasti, jež ve své praxi rozlišuje roční doby dvě hlavní a dvě přechodné. První hlavní roční dobou je „zimní plesová sezóna“, která sdružuje obyvatelstvo v místním kulturním domě zvaným „Kaťák“, podle jiných zdrojů také Orlovna. Po odeznění plesové sezóny nastává první přechodné období, jinde ve světě zvané jako „jaro“, kdy dochází k regeneraci sil a k úklidu předzahrádek. Jarní přechodné období je poněkud krátké, neboť záhy plynule přechází k nejnabitější části roku – letní hodová sezóna. Toto období se vyznačuje vysokou variabilitou kulturních akcí a tato kulturní oblast se ve své zeměpisné šířce vyznačuje nejvyšším stupněm aktivity.

Na přelomu prvního přechodného období a hlavního letního období se konají Babské hody, což je předskokan ke všem ostatním událostem mladého a neklidného léta. V těsném závěsu se v kalendáři skví velká umělecká akce Žně na Stodole, divadelní festival s několikaletou tradicí, na nějž se sjíždějí umělci z celé republiky, a která je duchovní inspirací občanů Jerycha i okolí. Zároveň se dohlíží na pitný režim a psychické uvolnění všech účastněných, což přispívá k jejich vyváženému životnímu stylu a harmonickému rozvoji. K dalšímu uměleckému zadostiučinění dochází během zábavy zvané karaoke, během které dostane každý prostor k hudebnímu sebevyjádření podle vlastního stylu a možností. Ti ze sousedů, kteří si po hlučné noci na Kaťáku  po ránu stěžují, většinou nemají zas takové hudební cítění.

Po divadelním festivalu pomalu propuká širokospektrální příprava na hlavní akci sezony, Jiříkovské letní hody. Ty by si zasloužily speciální pojednání (a to přijde). Následuje velké množství akcí, jako Jerycho Rock (rockový večer), dětský den, den matek, den důchodců, chovatelská výstava holubů, stavění máje, kácení máje, seriál aktivů, kde se dvakrát týdně pějí lidové písně, spojené s ochutnávkou vína. V srpnu se koná slavný závod Slaměný muž, kterého se účastní borci a borkyně z Jerycha a okolí. Klání probíhá ve třech disciplínách: plavání, běhu a jízdě na kole. V minulých letech dlouho drželi prvenství právě závodníci z Jerycha, v současné době se do popředí dostali mladí atleti z Blažovic.  Uvidíme, co přinese letošní rok.

Druhé přechodné období, jinde nazývané jako „podzim“ je nezbytnou součástí života místních obyvatel, neboť léto je vyčerpávající. Je třeba nabrat nové síly na „Zimní plesovou sezónu“. Právem můžeme považovat Jerycho, které má oficiální název Jiříkovice, za kulturní centrum širokého okolí, což je status velice náročný a nepříliš výnosný, ale v každém případě přinejmenším čestný.

Pozor tedy na íčka/ýčka! Mohli byste se ze zemského ráje na pohled lehce dostat do  aridních oblastí pod úrovní hladiny moře!

Autor: Tereza Šírová | středa 8.6.2011 20:39 | karma článku: 13,75 | přečteno: 1909x
  • Další články autora

Tereza Šírová

Hurá, můj syn je nachlazený!

Moderní lékařství si už poradilo s mnohými hrozbami. Jak si poradí se zájmy farmaceutického průmyslu a obhájí si skutečnou vědeckost a Hippokratovu přísahu, to se necháme překvapit.

5.2.2016 v 22:17 | Karma: 9,33 | Přečteno: 550x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

O přítomnost tolik nejde. Jde o to, jak to bude vypadat na fejsbůku

O tom, že co je důležité, se odkládá na později. Například taková PŘÍTOMNOST. TADY a TEĎ.

24.4.2014 v 15:28 | Karma: 28,46 | Přečteno: 4239x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

Děravá hlava, děravé srdce - díky Bohu!

Zapomínání většině z nás ztěžuje život. Ale co je ve skutečnosti horší, je neschopnost zapomenout, i kdybychom třeba i stokrát chtěli.

13.4.2014 v 19:09 | Karma: 11,05 | Přečteno: 339x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

Krev není voda

Nikdy jsem se necítila silnější a stabilnější. Nikdy jsem necítila takový pocit integrity jako teď. Strávila jsem spoustu hodin nad rodinnými alby a vychutnala si dlouhé rozpravy s nejstaršími členy rodiny. Stopovala jsem svou krev až k přelomu 17. století.

2.2.2014 v 19:43 | Karma: 11,77 | Přečteno: 596x | Diskuse| Ostatní

Tereza Šírová

3 věci, které je nutno koupit v Ugandě

Cesta do Afriky byla fajn. Letěli jsme letadlem. Výstup na letišti byl drastický kulturní šok, a od té doby už vše bylo jenom jedno dlouhé duchovní cvičení. Ale nechci, tady dneska moc filozofovat. Takže čistě prakticky.

2.2.2014 v 18:02 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1470x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...